Vi på tur med Aksel

 

Vi på tur har tatt en prat med turentusiast og familiemann Aksel fra Fjelltid. Vi var nysgjerrige på hans beste turopplevelser, tips til bekledning og hans erfaring med klærne han har prøvd fra oss.

- De beste turene er de hvor du nesten går på skrå i vind og regn. Det er da du kjenner at du lever. Aksel er selv pappa, media manager for Fjelltid og skikkelig glad i å gå på tur. Han tar gjerne med hele familien, både samboer og barn, og sier selv at de beste turene tar han i «drittvær».

Det er en skikkelig positiv turentusiast jeg får snakke med. Som tidligere militær med mang en tur i minneboka sier han at i motsetning til turene de gjennomførte i militæret, skjer det aldri på privaten at han vurderer å snu underveis.

- I militæret hadde vi slike turer hver dag, men jeg har ikke hatt noen slike turer selv. Har du med deg ett telt i sekken når du skal ut på lange turer er det bare slå opp teltet om du blir sliten. Han legger til at det heller ikke skader med litt kaffe i koppen og smågodt i sekken.

Klær av god kvalitet som ikke koster så mye

Aksel og resten av ambassadørene fra Fjelltid har alle fått ett par med Lyngen turbukse, Lyngen turjakke og Fjellbris lue. Han har også selv kjøpt flere av klærne våre i ettertid, og forklarer hvorfor:

 - Som familiemann er det viktig med klær av god kvalitet som ikke koster så mye. Da jeg fikk settet fra Lyngen brukte jeg det til formål jeg visste ville by på en skikkelig test for plaggene. De levde virkelig opp til forventningene! Jeg har i ettertid kjøpt meg både Røros jakken, Vrådal turbukse og ull fra dere. Jeg kjøpte også Lyngen settet til mini, og samboeren min endte opp med å kjøpe seg to sett av Lyngen i forskjellige farger. Det kan godt hende det blir enda flere sett, bare i forskjellige farger på henne, sier han og ler.

- Lyngen settet til mini har virkelig fått kjørt seg, og har enda ikke fått hull. Det synes jeg er fantastisk og viser hvor god kvalitet det er på klærne. Han endte av den grunn også opp med å kjøpe Røros jakken til minstemann.

 

 

Gikk i mot alle sine egne regler

Aksel sier han liker at Lyngen jakken har netting på innsiden. Dette gjør at jakken transporterer fukt og holder seg god og varm.

- Jeg bruker jakka til alt, både turer med hunden, hjemme og fjellturer. Men jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk første gang jeg skulle bruke klærne, fordi jeg gikk i mot alle mine egne regler for testing av turklær og prøvde klærne første gang på en fjelltur til Rondane. Vanligvis ville jeg prøvd klærne først. Han og samboeren tok seg en tur, og for å teste klærne skikkelig tok han seg en liten joggetur underveis på turen.

- Det gikk helt fint og jeg var fortsatt varm.

Riktig bekledning

Aksel er godt vant med å kle opp både seg selv og barna til tur. Han har prøvd en hel del, og funnet sine favoritter. Han kler seg selv i 100% ull som første lag, ett isolerende lag med enten fleece, Isolight eller dun som mellomlag og Lyngen som ytterlag.

- Trelagsprinsippet er fint, men det er viktig å huske på at alle er forskjellige. Noen er varme av seg mens andre blir fortere kalde.

Han legger til at hvis man ikke er erfaren med å kle seg til tur er det viktig å kle seg i det små og å kle seg godt for kulde.

- Står du på fjellet uten skikkelige klær og begynner å fryse er det ingen steder du kan gjemme deg for kulden. Prøv deg litt frem og finn det som passer for deg. Aksel legger til at det likevel er noen forhåndsregler du kan ta.

- Ta alltid med deg ett ekstra par ullsokker i sekken, enten det er sommer eller vinter. Jeg pakker også alltid med meg en dunjakke. Røros jakken er genial da den kommer med en egen pose slik at du lett kan pakke den sammen og ha den i sekken.

- Så tar jeg frem jakken om jeg blir våt eller kald. Han legger til at han ofte bruker mellomlag av Isolight eller dun, og her velger han etter type aktivitet.

- Vet jeg at jeg komme til å svette tar jeg på meg Isolight fordi det holder meg tørr.

Fineste turminner

- Et av mine beste minner er faktisk ansiktet til minstemann da vi nådde toppen av Muen. Etter en flere timer lang tur var mestringsfølelsen og stoltheten i ansiktet hans noe jeg aldri glemmer. Turen ble ikke dårligere av blå himmel, god sikt og kakao og kos på toppen.

Hardangervidda er også en favoritt. Her var målet Mogen turisthytte, og på veien opp åpnet det seg opp ett landskap og vær som fikk meg til å tenke at han der oppe prøvde å sende oss en meldig, sier Aksel og ler.

Sjekk ut videointervju av Aksel som forteller om hvorfor Fjelltid valgte Lyngen tursett og hans aller første test av tursettet på Rondane. 

 

Turer med barn

Aksel nevner også en nydelig tur med småbarn til Trabelifjell. En tur til et lite fjell i fjellområdet Venabygdsfjell på ca en halvtime, hvor du virkelig får mye for lite strev. Her ender du opp med utsikt over hele Jotunheimen og Rondane.

- Dette er nesten den beste turen jeg har hatt. Første turen gikk jeg og samboer uten barn, men turen var så fin at vi bestemte oss for å ta med de også. Vi hadde knallblå himmel, fantastisk sikt  og utsikt til Kvitfjell.

Han legger også til en ganske ukjent tur som i regi av Den Norske Turistforening går til Harpefoss.

- Her går turen gjennom skogen, du får se juv og de har satt opp troll og effekter for små barn. Denne turen tror jeg ikke det er så mange som tar, men det bør flere gjøre!

Det viktigste

Aksel avslutter med en klar oppfordring.

- Det viktigste med en hver tur er å ikke tenke så mye på hvor du skal men hvor du er, legger Aksel til. I følge ham er ikke det viktigste med turen målet, men hele turen.

- Ikke jogg opp på fjellet fordi du vil nå målet, men ta deg tid til å stoppe opp, nyte utsikten, tilstedeværelsen, bruk sansene og se deg omkring.