Camilla fra Fjelltid har gitt oss sine beste tips til turer for både store og små.

Tips til turen

 

Hva skal du pakke med deg på tur, hvordan få en vellykket tur med barn, hva skal du tenke på på kjæresteturen og hvordan få med deg andre på tur? Vi har samlet tips og råd fra turekspert Camilla fra Fjelltid. Les tipsene som gjør en hver tur til en fornøyelse.

Camilla jobber som aktivitetsansvarlig hos Fjelltid, og jobben hennes går ut på å organisere og gjennomføre turer for andre. Det var derfor et naturlig valg å spørre henne om hennes beste tips til en vellykket tur enten du går alene, med familien, barn, venner eller kjæresten.

- Det som gir meg mest motivasjon med tur og jobben min er at det for hver nye tur vil være en ny mulighet for mestringsfølelse, og at jeg får vise den til andre.

Camilla bor i Bærum, har to barn og bruker all fritid på å være ute og legge opp turer for Fjelltid. Med erfaring fra turer med venner, barn og medlemmer i alle aldre fra Fjelltid vil vi benytte sjansen til å finne ut hva vi må tenke på når vi legger ut på tur.

Camilla gir sine beste tips for ett vellykket bål

Tips til turer om vinteren

1. Overnatting ute om vinteren

- Mange synes terskelen for å sove ute om vinteren er høy. De er redde for å bli kalde. Da handler det om å følge oppskriften på å sove ute.

Camilla foreslår en tykk sovepose og at du har på deg ett lag ull når du sover. Er ikke soveposen din tykk eller varm nok kan du også ha silkepose inni soveposen eller en fjellduk utenpå, sier hun.

- Det har skjedd flere ganger at jeg har våknet midt på natten av at det knitrer i soveposer fordi noen jeg er der med må kle av seg i løpet av natten. Det blir fort mye varmere enn en tror.

Camilla på en av mange turer med medlemmer fra Fjelltid

2. Gjør det enkelt Er det føste gang du sover ute om vinteren foreslår Camilla å gjøre det kortreist og enkelt.

- Det finnes flere steder hvor kommunen har satt opp gapahuker, noen med ved man kan forsyne seg av. Her slipper man telt og må bare ha med liggeunderlag og sovepose. Camilla forteller at tilbakemeldingene etter overnattinger om vinteren er jevnt over positive, og at flere ender med å sove ute i etterkant.

2. Vent med å gjøre klart sovepose og liggeunderlag

Camilla sier at det er lurt å vente med å blåse opp liggeunderlaget og ta ut sovepose til rett før en skal legge seg. Dette fordi sovepose og liggeunderlag fylles opp med kald luft i løpet av natten og venter du lengst mulig holder de lenger på varmen.

- Jeg pleier å si dette til alle jeg har med på tur. Hun forklarer at man først kan starte med å spise, gå på do, pusse tennene og så ordne posen. Siste en bør gjøre er å hoppe litt rundt for å varme seg opp, da er en god og varm når en legger seg i posen.

Turtips

1. Hvordan tenne bål?

- Hvis det regner, anbefaler jeg at du gjør det enkelt og tar med ett par kubber hjemmefra. Ha med en kniv, speider eller spikkekniv for eksempel. De kan du bruke til å kutte og kløyve store kubber eller kvister.

Camilla tipser om å bruke store opptenningsfyrstikker fordi de brenner lenger. Så kan du fylle på med kvist mens de enda brenner.

- Start med kubber, men ikke rett på bakken. Har du mulighet bør du lage bål et sted det allerede har vært bål. Finnes det gammel ved som er tent før er det lurt å legge de i bunn fordi de tennes fort og brenner lenge. Eventuelt starte med kubber, men ikke rett på bakken. Så kan du bygge opp med to kubber, i tre lag. Motsatt retning for hvert lag. Så tenner du på noe tørt som småkvist eller never i midten og på toppen. Husk på sporløs ferdsel: ta med søppel, tenn opp bål på tidligere bålplasser og rydd bort om du lager nytt. Du må også huske å slukke helt ved å påse at veen ikke er varm. Gå heller aldri fra et ulmende bål, er veen varm heller du på mer vann eller snø helt til det slutter å ryke.

Det er lite som slår bålkos på tur om vinteren

2. Gjør det enkelt

Finn sider som er enkle å komme seg til første gangene. Det kan godt være steder du kan kjøre til og la gjerne bilen stå rett ved der du camper.

3. Sove ute med allergi - Sliter du som meg med allergi, men likevel vil sove under åpen himmel hjelper det å sette opp plasttak (tarp eller plastduk). Dette kan du ha over deg enten du sover på bakken eller i en hengekøye. Så slipper du å våkne dekket med pollen.

Camilla gir tips til mat på turen, enten du går kort eller langt.

Tips til mat på turen

1. Tilpass til turen 

- Mat på tur er det lurt å tilpasse etter hvor langt man går.

2. Korte turer - Skal man på en kort båltur kan man lage de deiligste retter. Eksempler er pizza eller burger på bål, med alt av tilbehør. Camilla legger til at siden turen er kortere er det lettere å bære med seg mer.

3. Lengre turer - På lengre turer anbefaler jeg gryteretter, saltmat, korn og mye smør. Med barna på tur brukte vi ofte karbonader, saltmat, potetmos og pasta med innslag av bær og sopp når vi fant det.

4. Start enkelt Hun legger til at det er lurt å starte enkelt, og tenke på de som er med på turen.

- Poden på fire er for eksempel like fornøyd med pølser på termos som taco, så lenge han er tørr og får være med sine nærmeste.

 

Turtips for kjærestepar

1. Forventningsavklaring.

- Her er det viktig å på forhånd ha en forventningsavklaring hvor dere begge forteller hva dere vil ha ut av turen, hva dere vil oppleve og hvordan dere ser for dere at turen skal bli. Husk på å tilpasse turen til dette samt hvordan en liker å gå turer. Noen liker toppturer og andre ikke.

2. Teltur

- Jeg er selv veldig glad i telt og går gjerne på telttur utenfor sti, så er man i tillegg helt alene.

3. Dometur

For de som ikke er like vant med turer anbefaler Camilla Dometur. - Her sover man i en plastkuppel som er laget for at du kan bo helt i nærheten av naturen. Veldig romantisk. Domer finnes flere steder i landet, og det blir enkelte steder kalt «glamping».

 

Turtips til turer med venner

1. Gjør det enkelt

For at det skal bli en fin tur for alle mener Camilla at en bør gjøre det enkelt og ta hensyn til alle sine ønsker om opplevelser.

2. Forventningsavklaring i forkant - Finn ut sammen hva man vil før man drar.

Camilla fortsetter med å fortelle at det er lurt med en forventningsavklaring i forkant av turen.

- Det kan jo hende en venninne er glad i toppturer og at du selv liker kajakkturer. Da er det viktig med en samtale for å finne ut av hva hver av dere forventer av turen. Det som for meg er en perfekt tur trenger ikke å være det for andre. Dette er spesielt viktig når en er mange som går sammen. Camilla fortsetter med å forklare at det da kan være lurt å tenke på både terreng, stigning, opplevelser langs turen og hva en vil se.

3. Hvordan få man med andre på tur?

- I noen tilfeller må du motivere litt i forkant. Men stort sett er det ikke mange som sier nei til en tur, så det holder gjerne bare å invitere og legge til rette. Gjør det enkelt, oftest er det dørstokkmila som er grunnen til at folk ikke kommer seg ut. Folk sier at de ikke hadde kommet seg ut alene, men det er veldig sjeldent en angrer på en tur. Snarere tvert om.

 

Var ikke selv vant med tur

Kan du fortelle om ditt forhold til tur?

- Jeg har ikke selv vokst opp med å gå turer, men hadde en lærer som tok klassen med ut. Jeg kommer fra et lite sted og gikk i en liten klasse, så det var nok lettere for læreren å ta oss med på turer. Vi fikk være med på alt fra jakt til turer hvor vi fikk sove ute i telt alene. Vi fikk noen nydelige opplevelser gjennom det. Dette tok jeg med meg videre og gjorde til mitt eget. Camilla forteller at det blir mye tur, og at det er et sted hun samler energi og får puste ut etter en travel hverdag.

- Nå har jeg selv voksne barn, og jeg merker at på grunn av at de har vært mye med på tur er det enkelt og trygt for de når de selv er på tur.

 

Tips til turer med små barn

1. Dra på tur ut i fra deres forutsetninger.

Camilla bruker ikke lang tid før hun svarer og svaret er klart:

- Det beste er å gjøre turene enkle og trygge. Camilla nevner at med små barn kan det være nok med korte turer som en tur i skogen bak huset, telttur i hagen eller hengekøye ved kysten.

- Møt barna på deres premisser og fokuser på for eksempel tenning av bål og primus eller inkluder barna i å sette opp telt, utstyr eller hente ved. På denne måten lærer de samt kjenner på mestring. Også får i tillegg foreldrene en enklere og finere tur sammen med barna.

2. Ha med overraskelser

- Det er viktig å ta seg god tid og ha gjerne med overraskelser i sekken.

Camilla kommer med forslag om å ha med spann til å sanke skatter.

- Barn ser andre ting enn det vi voksne ser. Det er derfor viktig å ta seg god tid, og gjerne la dem fortelle oss hva de ser. På tur med barn er det veien og ikke destinasjonen som er målet.

Camilla har erfaring med turer med både små og større barn, og gir tips som gjør turene både underholdende og fine for barn og ungdom.

Tips til turer med større barn

1. Ha med kart

- På turer med større barn er det også moro å ta med kart. Her kan barna finne ut hvor de er på kartet når du starter og få i oppgave å snu det etter himmelretningen. Finn så ut sammen med barna hvor du har lyst til å gå når dere ser på kartet og la barna bestemme turen. Så setter man ut på eventyr. Dette er moro og barna glemmer fort at de er ute og går tur.

2. La barna ha med venner

- Når mine barn var små og tenåringer, inviterte jeg alltid med en venn til hver av ungene. Da ble det mye moro og lek på tur, og jeg som alenemamma trengte ikke å underholde barna hele tiden.

3. Bagasjen

Når det kommer til bagasjen foreslår Camilla at barna selv bærer ting som lue, bøff, vanter, ekstra sokker og kniv. Hun nevner at det også kan også være lurt å ha med ullbukse, ekstra boblejakke, regntøy, hodelykt, niste, drikke, godteri og eventuelt leker. Hun nevner at det er viktig at de pakker dette selv slik at de får kjenne på vekta og får en oppfatning av det å være på tur.

- Mine barn var alltid med på dette fra de var 4 år gamle. De gikk lett 8 kilometer i kupert terreng med den vekten. Det skal sies at turen tok en hel dag, legger hun til og flirer.

- Men barna var glade og fornøyde. Jaget sau og var mer utenfor stien enn på. De var også de første til å nå målet mens jeg kom pesende bak, sier hun og ler.

4. Lær barna at ting har en fast plass

Camilla nevner at det er lurt å lære barna at ting har en fast plass i bagasjen. - På denne måten kan man lett be barna om å hente ting når man trenger det fort. Dette skaper også trygghet på turen.

5. La barna hjelpe til

- La barna være med og jobbe med sag, kniv og bål fra de er små. Det skjer sjelden uhell, og skulle det skje lapper man det lett sammen med plaster og vann.

 

Helt til sist, hva er viktig for å få en fin tur?

- Å stille med åpent sinn uten for mange forventninger, og å ta turen som den kommer. Det er også viktig med riktig bekledning. Kle deg etter været og hvor langt du skal gå. Skal du gå langt er det lurt å ha med skift. Du blir nemlig kald med en gang du stopper opp. Jeg har alltid på meg ull innerst, mellomlag om det er kaldt og pustende yttertøy. Heller for mye enn for lite utstyr, og blir det tungt kan du se på det som trening sier hun og smiler.

Her kan du lese mer om bekledning for voksne og barn til tur

Her kan du lese mer om ull, og hvorfor velge ull til tur

Her kan du besøke Fjelltid