Hvordan kle seg selv og barna i vinter?

De fleste av oss har ett godt utvalg klær til en hver sesong, men har du egentlig riktig til ditt bruk, og ikke minst hvordan skal du kombinere klærne? 

Vi forklarer hva trelagsprinsippet er og hvordan du selv kan kle deg etter dette. Vi har også snakket med Aksel fra Fjelltid og fått noen anbefalinger til riktig bekledning og turklær til store og små i vinter.

Trelagsprinsippet

De fleste av oss har hørt om trelagsprinsippet, men hva går det egentlig ut på? Trelagsprinsippet går, som navnet sier, først og fremst ut på å kle seg i tre lag.

Lag 1. Fukttransporterende underlag

Det første laget skal transportere fukten bort fra huden. Her kan du velge ullundertøyet vårt i serien Ullvarp, en serie for dame og herre i 100% merinoullull. Eller Ullfoss vårt tekniske 2-lags ullundertøy, med en blanding av ull og syntetiske stoffer. Her er forskjellen hvor aktiv du skal være. Skal du ut på aktiviteter hvor du svetter mye, som en tur i skibakken eller en effektiv skitur i lysløypa lønner det seg å velge vårt tekniske ullundertøy. Dette er mest effektivt på å transportere bort fukten fra huden. Her vil det innerste, syntetiske laget føre bort fukt fra kroppen, mens det øverste laget i ull vil absorbere fukten. Dette er også en type som vil justere varmen veldig bra. Ved lavere intensitet, som turer med små barn, eller pølsegrilling rundt bålpanna bør du velge Ullvarp i 100% merinoull. Dette varmer godt, er temperaturregulerende og fukttransporternde, bare ikke i like stor grad som teknisk ullundertøy. 

Lag 2. Isolerende mellomlag.

Neste lag skal holde deg varm og isolere. Her kan du velge materialer som enda ett sett med ull, dun, Isolight eller fleece. Ved lav intensitet er det viktig med plagg som varmer, og her anbefaler vi tykkere ullplagg som genseren vår Finnsnes i 100% ull, eller dunjakker og Isolight plagg. Dunjakken vår Røros er en tynn dunjakke som kan brukes hele året, og av den grunn passer perfekt som mellomlag om vinteren. Den kommer både med og uten hette til herre og med hette til dame. Fordi jakken er så liten i både masse og vekt er den lett å pakke sammen og ha i sekken om du skulle bli varm.

Her har som nevnt også Isolight god effekt, og da foreslår vi jakken, eller vesten vår Alta. Her kan du også velge med eller uten hette. Spesielt med produktene fra Isolight er at de ikke blir våte, da de inneholde fiber av polyester som er silikonbehandlet. Dette gjør at fukt ikke trenger inn i fibrene, selv om jakken blir våt. Den er også like myk og varm som dun.

  • Jeg velger Isolight som mellomlag om jeg vet at jeg kommer til å svette, sier Aksel fra Fjelltid. Jakker i Isolight vil ikke bli kalde om du blir våt til forskjell fra dun. Så har jeg gjerne med meg en dunjakke i sekken til tilfeller hvor jeg skal sette meg ned eller trenger skift.

Du kan gjerne gå for fleece om du skal på aktiviteter hvor du kommer til å svette, da disse er effektive på å samle fukt.

Lag 3: Værbeskyttende ytterlag

Det ytterste laget skal beskytte deg mot vind og regn. Dette laget trenger ikke nødvendigvis være foret så lenge du har fulgt rådene over. Vi anbefaler Lyngen eller Tofte som gode skalljakker, som begge er vann- og vindavstøtende. Vil du likevel helgardere deg, eller vet at du skal på turer hvor du trenger en skikkelig varm jakke anbefaler vi vår Bardu Isolight jakke. Dette er en isolerende høst/ vinterjakke, like varm og myk som dun. Den er både vannavstøtende og hurtigtørkende, samt har god pusteevne. Den er også komprimerende og derfor lett å ta med seg på tur. Til beina kan du med fordel velge Sognsvann skibukse til dame og herre nå om vinteren. Den er vanntett, pustende, har avtagbare seler, god stretch og isolasjon.

Ullue og tursokk

Glem for all del ikke hode, bein og føtter! Stedene du først blir kald er ankler, håndledd, hode og hals. Derfor er det viktig å også huske på gode plagg her. Til hode anbefaler vi Fjellbris, vår lue i 100% merinoull. Og til føtter anbefaler vi vår Tursokk til dame, herre og barn. En blanding av ull og blant annet spandex, som sikrer at den sitter godt, holder seg i fasongen og som med all annen teknisk ull transporteres fukt bort fra kroppen.

Hvordan kle barna i vinter

For barna gjelder det samme:

1. Det første laget skal gi varme og transportere bort fukt fra huden. Vi anbefaler derfor at du starter med ull innerst. Her anbefaler vi Merino tynn trøye, og Merino tynn tights, som vil varme godt og er laget av behagelig, kløfri merinoull.

2. Midterste lag skal være isolerende, og her anbefaler vi et lag med ull, fleece, eller Isolight. Vi har Luster ribbestrikket ullbukse og Luster ullgenser, i 100% merinoull. Eller fleece i både bukse, gensere og heldress.

3. Siste lag skal beskytte barna mot vær og vind. Her er Ekorn parkdress en vinner. Det er en foret parkdress, som er både vind og vanntett. Den har teipede sømmer og en vannsøyle på 8000, som betyr at den tåler både kraftig regn, men også å sitte på vått underlag. Den er laget med forsterkninger på rumpe og knær, for å tåle lek i både barnehage, på skole, tur og vinteraktiviteter. Du kan selvsagt også velge todelt for litt eldre barn. Her er skibuksen vår Gausta også både vann og vindtett. Vannsøyle 8000 og ekstra slitesterk.

Husk også her på bein og hender. Til beina anbefaler vi vår Tursokk. En teknisk ullsokk som effektivt transporterer bort fukt fra huden, sitter godt på foten, og varmer godt. Til hender vår Ullvott. En vanntett, skivott foret med deilig ullfor i høy modell.

  • Pass på å ikke ta på for mye, tipser Aksel om. Veldig mange pakker inn ungene når de skal ut, og så fort de begynner å bevege seg svetter de. Ta heller med varme klær i sekken som de kan ta på når de for eksempel sitter i ro rundt bålet. Problemet til barn er ofte ikke å holde varmen fordi de hele tiden er i aktivitet. Selv pakker vi for eksempel med dunjakken Røros til minstemann.

Oppsummering:

Se altså an aktiviteten du skal ut på, hvor du skal og ha alltid med ekstra ullsokker og gjerne en dunjakke i sekken. Trelagsprinsippet er en regel som gjør det lettere å holde på varme, holde ute vind og holde seg tørr. Er du usikker på riktig kombinasjon av turkler er altså dette ett veldig godt prinsipp å følge.

Trelagsprinsippet kort fortalt:

  1. Fukttransporterende. Velg ullundertøy eller teknisk ullundertøy.

  2. Isolerende, Velg etter aktivitetsnivå, ull, fleece, dun eller Isolight.

  3. Værbeskyttende. Her er det viktig at plagget er vann, og vindtett .

 

God tur!

 

Her kan du lese mer om ull.