Ut på tur: 10 tips til overnatting ute

Fjelltid medlem og turentusiast Aleksander Gamme har gitt oss sine 10 beste tips til en vellykket natt og overnatting ute.

                   

 

 

1. Det enkle er ofte det beste

 - Er det første gang du skal sove ute, eller er du ikke så vant med å sove ute er det enkle ofte det beste. Slå leir i nærområdet, mark eller fjell i området eller på steder du kjenner godt fra før. Velg også en dag det er meldt fint vær, og ta med en venn eller to.

 

2. Uten mat og drikke duger helten ikke

 - Husk for all del på maten! Ta med deg mat du vet gjør deg mett, samt gjerne både snacks og tursjokolade.

 

3. Forbered deg godt

 - Finn ruta og studer kartet, les turbeskrivelse på ut.no og sjekk værmeldingen. Pakk klær som passer til været som er meldt, og turen du skal gå. Her har vi tidligere skrevet mer om turbekledning om du er usikker. Det er også lurt å velge turer en vet en mestrer og ikke bli for ambisiøs de første gangene.

               

                  Foto: Caroline Repstad Magnussen - @carolinerepstad

 

4.  Slå leir

Når du så skal campe er det lurt å bruke litt tid på å finne riktig sted å slå leir. Det er lurt å finne et flatt og jevnt sted hvor det er lett å feste pluggene og som er skjermet for vind. Slå også opp telt et sted du føler deg trygg.

 

5. Riktige turklær

Vi har tidligere skrevet om riktige turklær og trelagsprinsippet som går ut på å kle seg med tre lag - en måte som fungerer uansett årstid. Det er alltid lurt å starte med et lag ull innerst for å holde varmen, og så en varm genser eller jakke til kjølige kvelder.

              

                 Foto: Caroline Repstad Magnussen - @carolinerepstad

 

6. Ta med «det lille ekstra»

 - Tar du også med deg en oppblåsbar pute, ørepropper og en god podcast er du sikret «det lille ekstra» og en god natts søvn.

 

7. Sporløs ferdsel

 - Sporløs ferdsel betyr at området du har vært på skal se likt ut når du går som når du kom. Ikke etterlat deg synlige spor, og ta med det du har av søppel, samt søppel fra eventuelle dobesøk. Les gjerne "Miljøvettreglene"

 

8. Lån turutstyr

- Er det turutstyr du mangler til turen kan du alltids kjøpe brukt eller leie i stedet for å kjøpe nytt. Dette gjelder spesielt utstyr du ikke bruker eller kommer til å bruke så ofte. Det er også lettere med selve turen om ikke alle må bære med seg alt eller det samme, men kan fordele ansvaret for utstyr.

           

              Foto: Caroline Repstad Magnussen - @carolinerepstad

 

9. Finn en turkamerat

Har du med deg en turkamerat blir gledene doblet og eventuelle utfordringer lettere. På fjelltid.no finner du turvenner!

 

10. Finn flere tips og råd på Fjelltid.no

Vil du ha flere tips, som svar på hvor det finnes en fin plass å henge opp hengekøye, eller hvordan fyre opp bål finner du det på Fjelltid.no. Her finner du også mange flere turtips og triks, samt flere tusen turvenner som er behjelpelige og gir svar. Her er ingen spørsmål dumme!

 

https://www.fjelltid.no/fjelltiden/artikkel/fjellhacks/